• Darmowa dostawa od 250 zł

  • Najwyższa jakość i przemyślane składy

  • Wysyłka międzynarodowa

  • Darmowa dostawa od 250 zł

  • Najwyższa jakość i przemyślane składy

  • Wysyłka międzynarodowa

Kurkuma – naturalne remedium o zadziwiających właściwościach


Przez większość osób kurkuma kojarzona jest jedynie z aromatyczną przyprawą kuchni Orientu. Zaskakujący może być więc fakt, że cieszy się ona wielkim zainteresowaniem w świecie medycznym. Bazy naukowe wskazują, że tylko w ciągu ostatnich 10 lat powstało prawie 3000 nowych prac naukowych badających właściwości kurkumy. Dowiedz się więcej o zastosowaniu prozdrowotnym tej przyprawy – być może i Ty odniesiesz korzyści z jej codziennej suplementacji?

Curcuma longa – roślina znana starożytnej medycynie indyjskiej od tysięcy lat

Matka Natura od zawsze obfitowała w rośliny o potencjale leczniczym. Jedną z nich jest Curcuma longa, nazywana też ostryżem długim. To roślina uprawiana szeroko w krajach o tropikalnym klimacie – między innymi w Indiach, Indonezji czy Chinach. Pierwsze wzmianki o właściwościach leczniczych kłącza kurkumy pochodzą ze starożytnych pism ajurwedy, gdzie polecano ją na problemy z odpornością czy trawieniem. Zastanawiasz się, czy stosowanie tej rośliny ma jakiekolwiek podstawy naukowe?

Kurkuma zawiera prawie 250 związków chemicznych!

Pisząc o właściwościach kurkumy nie sposób pominąć jej składu, a jest on całkiem imponujący. Większość, bo aż 70% kłącza kurkumy to skrobia. Wysuszony surowiec jest bogaty w olejki eteryczne, które zawierają związki takie jak turmeron, turmeronol A i B, zingiberen czy curlon. Są one odpowiedzialne za charakterystyczny aromat kurkumy, ale przede wszystkim wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe.

Wśród licznych związków chemicznych wyodrębnić można także związki fenolowe (takie jak calebin-A, wanilina czy kwas wanilinowy) i monoterpeny (mirycen, felandren i cyneol). Właściwości tych związków są w dalszym ciągu pilnie badane, jednak naukowcy są zgodni w jednej kwestii – sekret działania kurkumy ukryty jest gdzie indziej.

Kurkuminoidy – grupa związków aktywnych odpowiedzialnych za właściwości kurkumy

Kurkuminoidy to niezwykle wąska grupa związków chemicznych należących do diaryloheptanoidów. Brzmi skomplikowanie, prawda? W suszonym kłączu znajduje się od 2-9% kurkuminoidów, z czego aż 75% to kurkumina. Jest ona najważniejszym związkiem aktywnym kurkumy, który odpowiada zarówno za jej żółte zabarwienie, jak i niezwykłe właściwości prozdrowotne. Do przedstawicieli kurkuminoidów należy także demetoksykurkumina i bisdemetoksykurkumina, jednak występują one w znacznie mniejszym stężeniu.

Wśród licznych właściwości kurkuminy, zwłaszcza tych utrwalonych w tradycji ajurwedy, dotychczas udało się potwierdzić naukowo jej działanie:

  • antyoksydacyjne;
  • przeciwzapalne;
  • przeciwnowotworowe;
  • przeciwmutagenne;
  • hipoglikemizujące.

Dlaczego kurkuma zawojowała świat współczesnej medycyny?

W ostatnich latach zioła wykorzystywane w tradycyjnych systemach leczniczych przeżywają renesans. Okazuje się, że ich właściwości prozdrowotne znajdują potwierdzenie w licznych badaniach klinicznych. Wśród licznych roślin warto wymienić właśnie kurkumę, której suplementacja jest coraz bardziej popularna. Publikacje naukowe wskazują, że przyprawa ta wykazuje się dużym potencjałem leczniczym i może stanowić uzupełnienie terapii niektórych chorób przewlekłych.

Właściwości kurkumy mogą wspomóc terapię wielu chorób

Szerokie spektrum aktywności kurkumy może niektórym wydać się wręcz nieprawdopodobne – przecież co jakiś czas słyszymy o cudownych roślinach, których właściwości okazują się mocno podkoloryzowane. Dlaczego zatem miałoby być inaczej w przypadku kurkumy? Odpowiedź jest prosta – potwierdzają to przeprowadzane testy kliniczne, które dotyczą leczenia konkretnych chorób.

Wiarygodnych przesłanek na temat aktywności leczniczej kurkumy jest tak wiele, że stanowią one materiał na nie jeden, a całą serię artykułów! Dowiedziono, że działanie tej żółtej przyprawy szczególnie warto wykorzystać w uzupełnieniu leczenia:

  • schorzeń układu pokarmowego, takich jak: zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna czy nieswoiste zapalenie jelita grubego;
  • chorób skóry, zwłaszcza łuszczycy czy atopowego zapalenia skóry;
  • chorób autoimmunologicznych, między innymi reumatoidalnego zapalenia stawów czy tocznia;
  • schorzeń psychiatrycznych, takich jak depresja czy zaburzenia lękowe.

Czy oznacza to, że suplementacja kurkumy zalecana jest jedynie chorym? Absolutnie nie! Regularnie przyjmowanie tej rośliny może stanowić profilaktykę:

  • chorób nowotworowych, zwłaszcza dotykających przewodu pokarmowego;
  • chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera;
  • cukrzycy typu 2;
  • zespołu napięcia przedmiesiączkowego;
  • nadmiernego stresu oksydacyjnego i procesów starzenia się organizmu.

Przyprawa czy ekstrakt z kurkumy – na co zwrócić uwagę sięgając po suplementy z kurkumą?

Wydawałoby się, że w trosce o zdrowie, wystarczy zwiększyć ilość kurkumy dodawanej do przygotowywanych potraw. Niestety, nic bardziej mylnego. Zawarta w przyprawie kurkumina charakteryzuje się bardzo niską biodostępnością, która wynika ze słabej absorpcji w jelitach oraz szybkiego rozkładu przez wątrobę. Dodatkowo, kurkumina pod wpływem światła UV i innych czynników zewnętrznych, szybko rozkłada się do nieaktywnych metabolitów, przez co jej ilość w zakupionej przyprawie może być znikoma.

Obecnie na rynku popularnością cieszą się specjalnie opracowane suplementy na bazie ekstraktu z kłącza kurkumy. Nie każdy preparat cechuje się jednak wysoką jakością, więc warto sięgać po produkty uznanych producentów. W przypadku kurkumy zaleca się zakup suplementu standaryzowanego, o ściśle określonej zawartości kurkuminoidów i kurkuminy – im wyższe jest to stężenie, tym lepiej.

Warto nadmienić, że kurkumina wchłania się nawet 20-krotnie lepiej, jeśli jest podana jednocześnie z piperyną – związkiem aktywnym otrzymywanym z czarnego pieprzu. Piperyna znacząco podnosi skuteczność suplementów z kurkuminą, dlatego jest często spotykanym dodatkiem, którego nie należy się obawiać.