• Darmowa dostawa od 250 zł

  • Najwyższa jakość i przemyślane składy

  • Wysyłka międzynarodowa

  • Darmowa dostawa od 250 zł

  • Najwyższa jakość i przemyślane składy

  • Wysyłka międzynarodowa

Białka

5 produktów

Odżywki białkowe to najpopularniejsze suplementy diety dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Białko jest bardzo uniwersalnym makroskładnikiem, który pełni w organizmie bardzo wiele funkcji - począwszy od tego, że buduje większość struktur w ludzkim ciele, a skończywszy na tym, że białka regulują niemal wszystkie procesy fizjologiczne w organizmie. W zależności od obciążenia wysiłkiem, rośnie zapotrzebowanie na ten ważny składnik. Głównymi źródłami białka w diecie powinny być chude mięsa, ryby, nabiał, jaja, a także rośliny, takie jak soja, groch czy wysokobiałkowe gatunki grzybów.

Zapotrzebowanie na białko jest czynnikiem bardzo indywidualnym, zależnym od płci, wieku, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. WHO (World Health Organisation, ang. Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca spożywanie min. 0,8g białka na każdy kilogram masy ciała. Osoby aktywne fizycznie przeważnie potrzebują dostarczać z diety 1,5 - 2,5g białka na kilogram wagi, a profesjonalni sportowcy i zawodnicy sportów sylwetkowych spożywają go nawet 2 - 3 razy więcej. Białko jest bezpiecznym makroskładnikiem i dla zdrowego człowieka, spożywanie większych ilości protein nie będzie się wiązać z pojawieniem się problemów zdrowotnych. Natomiast, osoby borykające się z chorobami nerek powinny unikać nadmiaru białka w diecie.

Wraz ze wzrostem zapotrzebowania na białko rośnie trudność dostarczania go z pożywienia. Przykładowo, osoba, która w swoim jadłospisie musi dostarczyć 200g białka dziennie, powinna uwzględnić w swoim jadłospisie: 5 dużych jaj, 400g piersi z kurczaka, 200g chudej wołowiny, 200g chudej ryby, np. fileta z dorsza. Dla osób, które nie chcą spędzać pół dnia w kuchni i marketach, ani też wertować dziesiątek stron kulinarnych w poszukiwaniu ciekawych przepisów, pomocne będą odżywki białkowe.

Po co stosować odżywki białkowe? Najprościej będzie je porównać do jedzenia w proszku. Mocno skoncentrowana odżywka zawiera 70-90% białka w suchej masie, dzięki czemu już jedna porcja dostarcza tyle białka ile 100g piersi z kurczaka. Samo przygotowanie szejka jest banalnie proste. Wystarczy wsypać jedną miarkę proszku do wody lub mleka, zamieszać i wypić ze smakiem. Warto tutaj również wspomnieć kolejną zaletę stosowania odżywek białkowych: smak. Producenci suplementów oferują niesamowicie kuszące smaki, takie jak np. ciastko z kremem, biała czekolada, toffie, solony karmel czy nawet smak tortu urodzinowego. Jednakże, najpopularniejsze smaki odżywek to wciąż czekolada, truskawka, wanilia i banan. Dzięki dodatkom wyjątkowych aromatów, z odżywek białkowych można również przygotowywać pyszne desery wysokobiałkowe - pancakes, muffinki, tarty, owocowe owsianki i budynie. Dobra odżywka białkowa jest również bazą do stworzenia wypiekanych w domu batonów proteinowych. Odżywkę białkową można zabrać ze sobą wszędzie - do pracy, do szkoły czy na wyjazd i spożyć w dyskretny sposób. Szejki proteinowe to również element lifestylu osób, które dbają o siebie i zwracają uwagę na to co spożywają.

Odżywki białkowe to przeważnie produkty pochodzenia zwierzęcego. Najpowszechniejszym surowcem wykorzystywanym w ich produkcji jest mleko krowie. Sporadycznie stosuje się inne rodzaje mleka, pochodzące od kóz czy owiec. Z mleka powstaje serwatka, a ta po suszeniu i filtrowaniu znacząco zwiększa zawartość białka. Koncentrat białka serwatkowego (WPC) to najpowszechniejszy produkt powstający z serwatki. Ma wysoką wartość biologiczną (BV = 104), a co za tym idzie, doskonale się przyswaja, szybko się trawi i dostarcza cennych aminokwasów. WPC znajduje zastosowanie jako zamiennik lub dodatek do posiłków. Nieco bardziej zaawansowanym produktem jest izolat białka serwatkowego (WPI), który ma jeszcze wyższą wartość biologiczną (BV = 159), co wynika z jeszcze bardziej skoncentrowanej zawartości białka i aminokwasów egzogennych (np. BCAA). Z uwagi na śladową ilość cukrów mlecznych oraz tłuszczu, WPI trawi się błyskawicznie i uzupełnia pulę aminokwasów w krwiobiegu. Jest to idealne białko do spożycia zaraz po treningu. Trzecim rodzajem odżywek białkowych opartych na proteinach serwatki, jest hydrolizat białka serwatkowego (WPH). To z kolei najszybciej przyswajalna odżywka białkowa, ponieważ na skutek obróbki enzymatycznej, jest częściowo strawiona.

Przy wątku białek mlecznych warto wspomnieć o kazeinie. Jest to ciężkostrawna frakcja białka, a odżywki z niej pozyskiwane są cenione ze względu na delikatny, mleczny smak, konsystencję puddingu i wolny czas absorpcji. Dzięki temu ostatniemu, aminokwasy są obecne w krwiobiegu przez praktycznie kilka godzin, co niewątpliwie sprzyja regeneracji i zachowaniu uczucia sytości.

Innymi rodzajami białek zwierzęcych, jakie można spotkać na rynku suplementów diety są odżywki oparte na hydrolizowanym kolagenie. Kolagen jest bardzo prostym białkiem, które większość tkanek w organizmie. Nadaje im odpowiednią strukturę i wytrzymałość. Białka kolagenowe są często polecane do uzupełnienia diety w białko u osób, które stosują dietę ketogeniczną.

Obecnie rzadko można spotkać odżywki białkowe oparte na białku jajecznym. Pomimo wysokiej wartości biologicznej, nie są one zbyt popularne ze względu na zawartość aminokwasów siarkowych, które mogą w większych ilościach powodować problemy gastryczne.

Ostatnimi czasy do łask społeczności sportu i nie tylko, wracają białka pochodzenia roślinnego - odżywki proteinowe oparte na grochu, soi, konopii czy ryżu. Skład aminokwasowy tych białek nie zawsze odpowiada zapotrzebowaniu organizmu, natomiast odpowiednia ich kompozycja i połączenie, mogą dać efekt pełnowartościowego białka. O ile w przypadku białek serwatkowych czy kazeinowych mogą się pojawić reakcje alergiczne u osób, które nie tolerują produktów mlecznych, o tyle pełnowartościowe kompozycje białek roślinnych stanowią dobrą alternatywę i pomogą skutecznie uzupełnić dietę w cenne proteiny.