• Darmowa dostawa od 250 zł

  • Najwyższa jakość i przemyślane składy

  • Wysyłka międzynarodowa

  • Darmowa dostawa od 250 zł

  • Najwyższa jakość i przemyślane składy

  • Wysyłka międzynarodowa

Aminokwasy

2 produktów

Co to są aminokwasy?

Aminokwasy to substancje organiczne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Są one podzielone na endogenne (syntetyzowane w organizmie) i egzogenne (wchłaniane z pożywienia) aminokwasy.
Podział aminokwasów różni się w zależności od aspektu, o którym mowa. Wyróżnia się również takie grupy jak: warunkowo niezbędne aminokwasy i te o specjalnych właściwościach. Kolejny podział zakłada, że ​​spośród aminokwasów zwraca się uwagę na: aminokwasy niebiałkowe, aromatyczne i siarkowe, a także na: ketogeniczne i hydrofobowe aminokwasy. Najpopularniejsze suplementy diety, najczęściej zawierają wybrane aminokwasy: glutaminę, BCAA, AAKG, EAA, beta-alaninę, taurynę, teaninę, cytrulinę.
Jak zbudowane są aminokwasy (chemia aminokwasów)? Są to związki pochodzące z węglowodorów, złożone z grup aminowych i karboksylowych. Właściwości aminokwasów to przede wszystkim szereg funkcji wspomagających funkcjonowanie organizmu. Jest to podstawowy budulec, z którego wytwarza się białka. Białka wchodzą w skład wszystkich komórek ciała, w tym mięśni, skóry, a nawet włosów.
Aminokwasy biorą również udział w bezpośrednim działaniu regeneracji, która wspomaga organizm po wysiłku, regulacji równowagi hormonalnej, metabolizmie tłuszczów oraz cukrów. W sklepach dostępnych jest wiele BCAA, ale co to jest? BCAA to aminokwasy rozgałęzione (aminokwasy rozgałęzione), które obejmują l-walinę, l-izoleucynę i l-leucynę. Ich połączenie jest uważane za najlepsze aminokwasy dla sportowców.

Glutamina jest endogennym aminokwasem, którego udział w organizmie wynosi 70% wszystkich aminokwasów. Wytwarzana jest w mięśniu szkieletowym. Podczas zwiększonego wysiłku ilość wytwarzanej L-glutaminy może być zbyt niska, dlatego zaleca się jej spożywanie.

Pytanie „Co to jest arginina?” prawdopodobnie pojawiło się kiedykolwiek, w niejednej głowie. Arginina- (kwas 2-amino-5-guanidynowalerianowy) jest również endogennym aminokwasem, jednak wraz z wiekiem zmniejsza się zdolność do tworzenia argininy w organizmie. Arginina ma wiele korzystnych właściwości dla organizmu, jednak w przypadku przedawkowania może być również szkodliwa. Bierze udział w konwersji na tlenek azotu, dlatego nie jest zalecany osobom prowadzącym profilaktykę cukrzycy.

Kolejnym aminokwasem, który należy omówić, jest tauryna (kwas 2-aminoetylosulfonowy), którą po raz pierwszy wyizolowano w 1827 r. z żółci byków. Jest to aminokwas niebiałkowy, tj. taki, który nie tworzy bezpośrednio białek. Uważa się, że tauryna może poprawić sprawność umysłową i fizyczną. Jest również stosowany w wielu terapiach, ale jego działanie na poziomie molekularnym nie zostało w pełni poznane.

Cytrulina jest również ważnym aminokwasem wytwarzanym w naszym ciele, ponieważ bierze udział w tworzeniu argininy, aminokwasu opisanego powyżej. Może wpływać na nasycenie argininy w tkankach.

Beta-alanina jest aminokwasem zaangażowanym w budowę białek. Uważa się, że przyczynia się jako wsparcie przy budowaniu beztłuszczowej masy mięśniowej.